Friday, September 7, 2012

How to Handle Your Miserably Life

Assalamualaikum,


Hello handsome boys and handcute girs, whats up? How your eid, dapat duit raya banyak macam zaman kanak-kanak dulu or dapat tambahkan spare tyre di badan anda? Dulu bulan puasa dapat kurangkan berat badan 1kg, time raya naik 4kg ye tak? Sebelum ni takde double-chin, lepas raya wujudnya kelahiran double-chin di dagu anda..

Oh jilake nya rasa bila digigit kerengga gedik yang duduk main-main dalam seluar aku petang tadi! Kalau digigit gadis comel ber cutting badan macam kerengga takpe juga.. Hihi.. By the way, terima kasih kerengga kerana engkaulah aku tiba-tiba rajin nak menulis blog.. Ok, cukup sekadar tu carutan aku.. Let go to the point..



First at once how to handle your miserable life dengan helping others..

If you want happiness for an hour, take a nap.
If you want happiness for a day, go fishing.
If you want happiness for a year, inherit a fortune.
If you want happiness for a lifetime, help someone else.


Korang pernah dengar quote ni? Quote popular dikalangan Chinese Proverb.. Itu pon aku tak sengaja terjumpa tadi.. Hihi.. Tapi apa maksudnya? Well, tidur adalah satu nikmat yang boleh membuatkan kita rehat dan berfikir dengan tenang tentang masalah kita. Fishing is really a good way untuk tenangkan fikiran masa dalam masalah. More to like rendamkan diri anda ke dalam hot bath tub di musim sejuk. Fortune pula maybe can helps you settle down few bills, full in your mouth with good food and have some vacation. Kan?

For me, when you  helping others dengan ikhlas adalah unbeatable! Belanja kawan makan or tengok movie, tolong gadis yang keretanya rosak di tepi highway, memasak untuk family and so many things.. Ianya adalah countless.. Dalam beribu-ribu orang sekeliling anda, tolong seorang pon telah memadai untuk membuatkan anda happy.. Kalau korang bantu orang tu dengan cara baik, aku bet orang tu akan kenang jasa korang sampai bila-bila.. Siapa tak happy bila tengok orang tu happy berpunca dari diri kita kan?



The other way is go get your problems and don't let it get you! Setiap orang ada jalan mereka tersendiri how to solve their problem.. Ada yang akan mencari kenalan rapat atau yang dia kenali and semestinya dia percaya. untuk bertanyakan itu ini bla bla bla, dalam erti kata lain meluahkan perasaan.. Ada pula yang simpan lama-lama dalam diri tanpa ada tarikh expired.. Ada tu akan menjadi tak keruan dan sentiasa berfikiran negatif terhadap apa yang dia lakukan.. For example korang terhilangkan iPad kawan korang kerana tertidur sambil melukis peta di atas bantal korang.. So apa perlu korang buat? Then bermulalah korang akan sentiasa berfikiran negatif bila kawan korang dapat tahu.. Korang akan berfikir sampai satu tahap panic yang krital sehingga peluh melimpahi bilik korang dan puff jadi lah coco crunch.. Heh? Ok tak, korang akan panic then puff tiba-tiba iPad tu telah dijumpai.. Well, you got a 'gift' yang semua benda yang korang fikir dan ramal akan berlaku, ia tidak akan berlaku.. Actually, it's more to 'curse' but I twist it a bit and it works all the time.. Got it?

"Face your problem. Because at a point, it will disappear way before you know it."

But what ever-ever-ever and ever yang berlaku, korang jangan lari dari masalah.. Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya.. Kadang-kadang tu, dalam certain masalah kita terlalu ego untuk selesaikannya.. For example, you got haters sebab buat satu kesilapan.. How to fix that? Ignoring them and keep bitching? No, a simple apology means a lot. Orang tuduh korang sombong? Saying "Hi" and keep smiling is a good start.. Bukan membalas dengan super-duper makian.. Sometimes, we just too ego for that.. And kalau korang lari dari masalah korang, masalah tu tetap akan datang cari korang.. Where ever you go, they gonna find you.. So, face them!

Thank you, it is a simple word right? But for me ianya kadang-kadang buat kita relaks.. Saying "Thanks" is like... you appreciate them.. A waiter bawakan korang your meal.. A stranger bukakan korang pintu.. A friend helped you on works.. Well, try to say thank you.. Benda simple macam ni kadang-kadang akan relaxkan diri anda..



We are human, we love 3 things.. When people compliment, when people appreciate and when people lend hands..







3 comments:

Fazrin Jamal said...

''If you want happiness for a day, go fishing.''

Not for me.

Anonymous said...

Thank you for an upbeat article. Feel a bit miserable and down today. Apparently patience is truly virtue. Grateful and be content in life truly can change the way we feel.

Nur Ezqy said...

RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

sms: 0122429082 (puan nor)
email: lovidoobidoo@gmail.com