Monday, April 23, 2012

Perhubungan jarak jauh

What's up gadis-gadis comel dan jejaka kacak yang kesunyian sekalian? Korang tahu apa tu perhubungan jarak jauh atau long distance relationship? Alaa.. Tak kan tu pon tak tahu kan? Macam yang korang selalu tengok dalam drama or filem tu.. Nampak sweet je kan.. Hihi..


But dalam fikiran aku timbul beberapa persoalan "Boleh ke ke-sweet-an tu berkekalan hingga ke alam perkahwinan? Adakah jarak juga akan memisahkan hati? Kalau dah kahwin boleh ke maintain kasih sayang dengan orang takde depan mata?"

Apa pendapat korang? Boleh ke nak survive dengan perhubungan jarak jauh ni? Macam mana hubungan jarak jauh ni boleh berjaya.. Mungkinkah suami akan curang bila isteri outstation? Most of remaja zaman sekarang ni semua dah belajar jauh-jauh ye tak? Ada kat UK ada yang dekat Ulu Klang dan mana-mana jela yang jauh dari keluarga, suami, isteri, tunang, mahu pon skandal..

Err.. Rasa macam susah je kan perhubungan jarak jauh ni.. Cuba bayangkan kalau aku jadi angkasawan satu hari nanti dan berada di bulan atau pon planet pluto dan terjumpa gadis hot, cun dan mantap, how the heck aku nak maintain dengan Tiz Zaqyah, Neelofa dan Shila Amzah? Ohh no! Its complicated.. But but butthurtt, ada ke gadis kat planet lain? Ok, aku melalut je.. Here the point, if one day korang terjatuh cinta dengan someone yang jauh macam mana? Biarkan je sebab jarak jadi masalah? Oh pehhliss dont think like that! Just go grab its if you really-really love that person.. Orang tu bakal jadi your future wife or husband and akan jadi mak atau ayah kepada anak korang..

Dan dalam fikiran korang mesti akan timbul persoalan "Boleh ke aku terus sayangkan orang yang takde depan mata? Betol ke dia benar-benar jujur dengan aku? Ahh! Entah-entah keluar dengan lelaki lain.. Berapa ramai skandal dia kat sana pon aku tak tahu.. Buat letih aku je nak layan perasaan rindu euww-euww ni.." See, korang dapat apa yang aku cuba sampai kan? Yess! Korang kena percaya each other.. But if korang dah kata perhubungan jarak jauh ni bullshit, dan bullshit lah ia.. Kepercayaan adalah important thing bila dalam perhubungan jarak jauh ni.. Bila kedua-dua ada rasa percaya, I'll bet you will getting married soon..

So now, I wanna talk positive thing about long distance relationship like "Ambil yang jernih, yang keruh biarlah ia berlalu pergi" Hihi.. Bila korang berjauhan korang tak akan mudah rasa bosan.. Trust me.. Why? Yelah, if korang dekat, hari-hari spent time too much keluar sama, makan sama-sama, kalau boleh berry-berry pon nak sama-sama.. Fuuu! Bila korang berjauhan, korang jarang jumpa dan akan saling main rasa rindu-rindu.. I miss you honey! I miss you too! Ahh! Sweet kan? Even kalau suami isteri pon tak spent time together too much.. Dorang banyak spend masa dengan family and pekerjaan.. Lagi satu bila long distance relationship ni adalah salah satu langkah berjimat.. Bila dekat sure nak keluar selalu, nak makan sama-sama dan nak shopping sama-sama.. Oleh sebab itu, macam kelajuan cahaya juga lah duit banyak akan keluar.. For sure lelaki.. Damn it! Dah perempuan nak letak hantaran tinggi-tinggi.. How the hell lelaki boleh kumpul duit kalau selalu keluar ye tak? Kalau boleh perempuan tu jangan lah letak hantaran tinggi-tinggi kalau tak nak jadi anak dara tua.. Hihi..
Eh wait, mesti korang tertanya-tanyakan "Kira membazir apa long distance relationship ni.. Yelah, sure hari-hari nak call then kredit telefon macam air mencurah-curah.." Come on guys, sekarang zaman teknologi kot.. Banyak je application yang boleh menghubungkan korang dengan percuma.. You can whatsapp, BBM, skype, YM and banyak lagi lah..

The the other kebaikannya ialah, korang boleh pasang banyak-banyak gadis yang berdahi licin.. Keluar dengan skandal selalu pon tak pe.. Jauhkan, mana boleh kantoi.. Ok girls, I am just do the joke right now.. Jangan ambil serius.. Aku kan lelaki yang baik.. Bila korang bejauhan, setiap kali perjumpaan korang yang jarang-jarang tu akan jadi lebih berharga dan special.. Why? For sure korang akan make it a date yang sesempurna mungkin.. Ada kejutan.. Yelah, bukan selalu jumpa ye tak? Candle light dinner di rumah family mungkin.. Bawa bear yang besar naik motor semata-mata nak bagi kat your future wife.. Auww! Romantik! Perhubungan jarak jauh ni juga boleh melatih korang menghayati perasaan rindu.. If one day kalau korang dah kahwin, maybe your husband pergi oversea atas urusan kerja.. Macam mana korang nak handle rasa rindu tu? But kalau korang dah lalui perhubungan jarak jauh sebelum ni, mungkin korang dapat meringankan rasa rindu tu kan.. Best main rindu-rindu ni kan.. walaupon sakit tapi sweet.. Hihi..
Keburukan? Aihh, tak perlu ceritalah.. Janji ada perasaan percaya yang tinggi kedua-dua belah pihak walaupon berjauhan, tak ada yang mustahil.. Just do the best to grab benda yang korang nak.. Trust yourself dan letak kepercayaan kepada orang yang korang nak grab jadi future wife or husband korang.. Easy kan? Kalau perhubungan jarak jauh korang tak menjadi hanya sekerat jalan je, mungkin salah seorang dari korang lakukan bad things.. Agree?


2 comments:

JennY said...

PJJ memang x boleh....
sbb masing2 akan rasa jeles tahap melampau...
in the end clash...
=D

ell lina said...

PJJ boleh je sbnarnye tapi ngan syarat 22 setia 22 percaya..ye la..memang la banyak ujian..sbb kadang2, org yg dok dekat2 pn boleh curang ..jarak xmenjamin hubungan ..ehheh